Pompele de caldura in functie de sursa de caldura se impart in doua tipuri: sol/apa si apa/apa.
Pompele de caldura sol/apa sunt pompele care preiau caldura din sol prin tevi ingropate pe orizontala sau sonde de caldura introduse pe verticala in foraje. La trecerea prin sol, temperatura lichidului de racire creste cu cateva grade (sub linia de inghet, temperatura la – 1,5 m este constanta avand o valoare aproximativa de 4°C).
Pompele de caldura apa/apa sunt pompe de caldura care preiau caldura din apa care poate fi subterana (foraje) sau de suprafata (lacuri, rauri). Apa este extrasa dintr-un bazin, este circulata printr-un schimbator de caldura (vaporizator care preia o parte din caldura si este trimisa inapoi in pamant.
Distanta dintre cele doua foraje trebuie sa fie de minim 10 m.
Temperatura apei din sol este constanta si are o valoare aproximativa de 10°C. Este cea mai calda sursa de energie disponibila, factorul de caldura COP-ul ajungand pana la valoarea 6.
Pompele de caldura sol/apa sau apa/apa pot asigura 100% necesarul de caldura al locuintelor.
Din motive economice recomandam ca pompele de caldura sa asigure pana la 80% din necesarul de caldura al locuintei, diferenta pierderilor de caldura (vorbim despre cateva zile pe an cand temperaturile exterioare sunt toate scazute) sunt compensate cu alta sursa de caldura, cel mai frecvent o rezistenta electrica.
Instalarea unei pompe de caldura cu o putere echivalenta cu 100% din pierderea de caldura a cladirii ar creste costul investitiei initiale la un nivel la care raportul instalare/exploatare a scade considerabil.
Acoperirea a 70% a necesarului de caldura, prin urmare, este un compromis ideal intre costul investitiei si costurile de functionare ale sistemulu.
Avantaje:
Sol/apa | Apa/apa |
- sursa constanta de caldura - intretinere minima - functionare silentioasa - investitie de lunga durata - factor de putere COP: 4,5-5 | - factor de putere mare COP: 6 - perioada scurta de amortizare - costuri de achizitie mai mic |
Dezavantaje
Sol/apa | Apa/apa |
- investitie initiala mai mare (in cazul forajului vertical) - suprafata mare de teren (in cazul tevilor orizontale) - lucrari care necesita instalatori profesionisti | - debit de apa constant - apa poate avea un continut mare de substante chimice, duritate mare - nepreluarea apei de catre sol la debite mari - cheltuieli de intretinere mari -factorul de putere COP-ul este diminuat de consumul electric al pompei submersibile, factorul de putere real putand ajunge la 4,5-5 |