Avantaje:
- raport bun pret/calitate
- versabilitate
- usor de instalat
- usor de intretinut
Dezavantaje:
- eficienta redusa la temperaturi foarte scazute
Cum lucreaza pompa de caldura aer-apa?
Unitatea exterioara (un evaporator si un ventilator) instalate in exterior absoarbe din aer o anumita cantitate de caldura necesara evaporarii freonului. In stare de vapori freonul este trimis catre Unitatea interioara unde, comprimat, va realiza agentul termic pentru incalzire si preparare apa calda menajera.
Pompele de caldura moderne pot lucra foarte fiabil chiar si la temperaturi exterioare scazute (-20°C).
Eficienta pompelor de caldura:
Eficienta pompelor de caldura aer-apa medie nu difera foarte mult de eficienta pompelor de calura sol-apa. Acest lucru se datoreaza ca temperatura medie a aerului exterior este putin mai mica decat temperatura medie a solului. De exemplu pentru zona Bucuresti perioada de incalzire incepe la 29.10 si sfarseste la 08.04, adica 166 zile, temperatura medie este de 2,3°C. Temperatura medie a apei din sistemul sol/apa este de 3-4°C. In concluzie un sistem aer/apa este putin mai scump in exploatare, dar mult mai ieftin ca investitie fata de sistemul sol/apa (din cauza costurilor de foraj si sonde de preluare a caldurii).
Pompele de caldura aer/apa sunt construite pentru a acoperi intreg necesarul de caldura al locuintei. Atata timp cat calcularea pierderilor de caldura pentru cladirea dumneavoastra este corecta, nu trebuie sa va ingrijorati ca sistemul de caldura nu va face fata. Fiecare pompa de caldura aer/apa include o rezistenta electrica, care porneste automat pentru a compensa orice lipsa de capacitate de incalzire.
Locul de amplasare al pompelor de caldura aer/apa compacte sau a unitatilor exetrioare trebuiesc instalate pe cat posibil pe partea insorita a casei si bine aerisita fara obstacole care sa perturbe buna circulare a aerului.